Dandruff and scales

Kepek, Malassezia ailesinden bir maya olan mikro organizmanın anormal şekilde çoğalmasından kaynaklanır. Bu olay, epidermisteki cilt hücrelerinin çok hızlı bir şekilde yenilenmesine neden olur. Saç derinizde kümeler halinde, dökülen veya yapışkan hale gelen büyük kepek veya benek formunda bulunurlar. Yağlı ve sarımsı gri görünürler.
Buna aşırı derecede tahriş olmuş bir kafa derisi ve yoğun kaşıntı eşlik edebilir. Kepek saçlarınızda görünür ve çoğu durumda, özellikle şekillendirme sırasında boynunuza ve omuzlarınıza düşer. Yorgunluk, stres, kirlilik ve kış, malassezia furfur üremesini ve dolayısıyla kepek görünümünü tetikleyebilen veya arttırabilen faktörlerdir.

İki tip kepek vardır:

Kuru kepek ve yağlı kepek. 

Orta kepek vakalarında, pullanmalar ince, kuru, gri veya beyazımsıdır ve kafa derisine yapışmaz; omuzlarınıza düşer.

Kalın, yağlı ve sarımsı kepek kafa derisine yapışır ve genellikle kaşıntı eşlik eder. Seboreik dermatitin küçük bir formudur. Kafa derisi genellikle pembedir ve tahriş olmuştur. Altında yatan kızarıklığın eşlik ettiği kuru, beyazımsı lekeler sedef hastalığının belirtileridir. Bu durumda, genellikle kaşıntı da ortaya çıkar.


Şiddetli kepek hakkında endişeleriniz varsa dermatoloğunuza başvurun.
 

Doctor with patient - Talking

Şiddetli, kronik pul pul kepeklere veya sedef hastalığına neden olan nedir?

Sedef hastalığı, kuru alanlarda, özellikle kafa derisinin kenarlarında ve oval çevrede, kızarıklıklarla birlikte görünen kalın, açıkça belirgin şiddetli pullanmalarla nitelendirilir. Bu pullanmalar farklı boyutlarda olabilir ve tüm kafa derisini kapsayan bir kaska benzeyebilir. Gümüşi beyaz, kompakt, kuru ve özellikle yapışkanlardır.

Genellikle buna yoğun kaşıntı eşlik eder.


Genetik yatkınlık, stres, bazı enfeksiyonlar (özellikle gözler, burun, boğaz ve diş) ve bazı ilaçların (lityum, sentetik anti-sıtma, beta-blokerler, vb.) kullanımı kuru alanlarla ciddi pullanmaların ortaya çıkmasında rol oynayabilir.

3 olayın birleşiminden kaynaklanırlar:

1/ Epidermal hücre hiperproliferasyonu. Cildin lekeler üzerinde kızarıklık ve pullanma ile önemli ölçüde kalınlaşmasına neden olan epidermal hücre hiperproliferasyonu.
2/ Bozulmuş farklılaşma, yani epidermal hücre yenilenmesi Bozulmuş farklılaşma, yani epidermal hücre yenilenmesi. Genellikle yaklaşık 30 gün süren bu süreç bir haftadan daha kısa bir süreye indirgenir (3 ila 6 gün). Keratinositler yaşlanma sırasında farklılaşma sorunları yaşarlar: boynuzsu tabakaya ulaşana kadar çekirdeklerini korurlar.
3/ Dermiste iltihaplı bir reaksiyon. Kuru alanlı şiddetli pullanmalar, alevlenmelerin ve azalmaların ardışık aşamalarında ilerler.

Pullanmalar iki hastalıkla ilişkili olabilir: seboreik dermatit (SD) ve sedef hastalığı.

  1. Seborek dermatit ile pullanmalar kepek oluşumu ile aynı kaynaklanır (Malassezia maya proliferasyonu) ve daha belirgin klinik belirtilere sahiptir.

​2. Sedef hastalığına mantar çoğalması neden olmaz; çevresel faktörlerin ortaya çıkardığı genetik yatkınlıkla ilgili bir durumdur.

Saçınızı ve saç derinizi haftada 2 ila 3 kez hafif bir şampuanla yıkayın:

 

  • Malassezia furfur'un çoğalmasıyla mücadele etmek için mantar karşıtı aktif bileşenler,
  • Kepekleri ortadan kaldıran ve hücre çoğalmasını düzenleyen aktif bileşenler ve
  • Kaşıntıyı yatıştıran bileşenler.

Dairesel hareketlerle hafifçe masaj yapın.

 

  1. Saçınızı iyice durulayın.
  2. Saçınızı dikkatlice kurutun. Bir fön makinesi kullanıyorsanız, kafa derinizi tahriş etmeyecek kadar sıcak hava üflemediğinden emin olun.
  3. Saç derinizi çizmemeye çalışın, böylece durumunu daha da kötüleştirmemiş olursunuz. Uygun bir ilaçlı şampuan genellikle kafa derisini yatıştırır.

Saçınızı ve saç derinizi haftada birkaç kez ekstra yüksek toleranslı ilaçlı şampuanla yıkayın:

 

  • Yapışkan lekeleri ortadan kaldırmak için keratolitik aktif bileşenler,
  • Yoğun kaşıntıyı azaltan aktif bileşenler ve
  • Kuru alanlarda etkili yoğun yumuşatıcı maddeler.

Dairesel hareketlerle hafifçe masaj yapın.

  1. Saçınızı iyice durulayın.
  2. Saçınızı dikkatlice kurutun. Bir fön makinesi kullanıyorsanız, kafa derinizi tahriş etmeyecek kadar sıcak hava üflemediğinden emin olun.
  3. Saç derinizi çizmemeye çalışın, böylece durumunu daha da kötüleştirmemiş olursunuz. Uygun bir ilaçlı şampuan genellikle kaşıntılı bir kafa derisini yatıştırır.

Saçınızı ve kafa derinizi ekstra yüksek toleranslı ilaç içeren bir şampuanla yıkayın:

  • Malassezia furfur proliferasyonuyla yoğun bir şekilde mücadele etmek için mantar karşıtı aktif bileşenler,
  • Kepekleri ortadan kaldıran ve hücre çoğalmasını düzenleyen bileşenler ve
  • Saç derinizi yatıştırmak için yoğun kaşıntı ve iltihap önleyici maddeleri yatıştırabilen aktif bileşenler.

Bu şampuan, yoğun kepeği tedavi etmek için haftada 2 ila 3 kez (15 ila 21 gün boyunca), daha sonra hafif bir şampuanla dönüşümlü bir şekilde önleyici olarak haftada bir veya iki kez kullanılmalıdır.

  1. Şampuanı kafa derisi üzerinde, özellikle etkilenen bölgelerde (lekeler) birkaç dakika bekletin. Şampuanın kremsi bir dokusu varsa, aktif bileşenleri gözünüze damlamaz.
  2. Dairesel hareketlerle hafifçe masaj yapın.
  3. Saçınızı iyice durulayın.
  4. Saçınızı dikkatlice kurutun. Bir fön makinesi kullanıyorsanız, kafa derinizi tahriş etmeyecek kadar sıcak hava üflemediğinden emin olun.
  5. Saç derinizi çizmemeye çalışın, böylece durumunu daha da kötüleştirmemiş olursunuz.