Yaşamın ana kaynaklarından biri olan güneş, aynı zamanda zararlı ultraviyole ışınları nedeniyle cilt dokusunda hasarlara neden olabilir. Güneş lekesi, zararlı ışınların meydana getirdiği en yaygın cilt hasarıdır. Genellikle tehlikeli değildir ancak cildin daha yaşlı, lekeli ve sağlıksız bir görünüm kazanmasına neden olabilir. Güneş lekeleri ile baş etmek için neler yapabileceğiniz hakkında detaylı bilgi almak için yazımızı okumaya devam edin.

Güneş lekesi, güneş ışınlarının cilt hücrelerine verdiği hasar sonucu cilt üzerinde oluşan düz kahverengi lekelerdir. Genellikle zararsız olan güneş lekeleri, estetik açıdan kişiyi rahatsız edebilir. Bu lekeler, güneş ışınlarına en yoğun şekilde maruz kalan; el, sırt, omuz ve yüz bölgelerinde daha sık görülür. UVA ve UVB ışınlarına maruz kalan cilt bölgelerinde cilde renk veren melanin pigmentlerinin sentezi artar. Bu durum hiperpigmentasyon ve melazma gibi cilt tonunda koyulaşma ile karakterize lekelenmelere neden olabilir. (1)(2)

Güneş ışınlarına aşırı maruz kalmak cilt hücrelerine renk veren melanin sentezinde artışa neden olur ve bu durum ciltte koyu renkli lekelere yol açabilir. Güneşin zararlı UVA ve UVB ışınları cilt hücrelerinin DNA’sında hasara da neden olabilir. Aynı zamanda genetik faktörler de güneş lekeleri geliştirme riskini artırır. Buna ek olarak 40 yaş sonrası güneşe aşırı maruz kalmak da güneş lekesi oluşumu için risk faktörüdür. (3)(4)

Kimler Risk Altında? Hangi Cilt Tipleri Daha Yatkın?

Güneşin ultraviyole ışınları tüm cilt tiplerini etkiler ve kalıcı hasara neden olabilir. Ancak özellikle açık ten rengine sahip veya genetik olarak cilt lekelenmesine yatkın olan kişiler, güneş lekesine karşı daha yüksek risk altında denebilir. (5)

Güneş Lekesi Nasıl Önlenir?

Güneş lekesini önlemek için aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz:

  • En az 30 SPF güneş koruma faktörüne sahip geniş spektrumlu ve suya dayanıklı bir güneş kremi kullanın. Hava güneşli de bulutlu da olsa mutlaka güneş kremi uygulayın. 
  • Uyguladığınız güneş kremini her 2 saatte bir tazeleyin. 
  • Evdeyken de gün ışığına maruz kalabileceğiniz için güneş kremini evde olduğunuz günlerde de kullanın. 
  • Güneş ışınlarının etkisini azaltmak için dışarıya çıktığınızda uzun kollu hafifi gömlekler, uzun alt giysiler, güneş koruyucu geniş şapkalar tercih etmeye çalışın. 
  • Güneş ışınlarının çok güçlü olduğu 12.00 ila 14.00 saatleri arasında dışarıya çıkmaktan kaçının ve dışarıdaysanız gölgede vakit geçirmeye çalışın.
  • Yapay ultraviyole ışınlarının kullanıldığı solaryum uygulamalarından kaçının. Bu ışınlar cilt hücrelerine daha hızlı zarar vererek güneş lekelerine yol açabilir. (4)

Güneş lekeleri için antioksidan bileşenler içeren ürünleri tercih edebilirsiniz. Antioksidanlar cilt hücrelerine zarar veren serbest radikalleri etkisiz hale getirir. Hücreleri hem iç hem de dış stresten koruyarak ömürlerini uzatır ve daha canlı bir görünüm kazanmalarını sağlayabilir. C vitamini, glutatyon, alfa lipolik asit, koenzim Q10 ve E vitamini gibi bileşenler güneşin zararlı ultraviyole ışınlarına karşı daha iyi koruma sağlayarak güneş lekesi oluşumuna karşı cildin mücadele yeteneğini artırabilir.(6) Güneş lekelerine karşı etkili içeriklerin yer aldığı cilt bakım ürünleri kullanarak lekelenme riskini azaltabilirsiniz. Bu içerikler arasında şunlar yer alabilir:

Yüksek antioksidan özelliklere sahip olan C vitamini, cilt üzerine uygulandığında hücreleri UVA ve UVB ışınlarına karşı koruyabilir. Aynı zamanda kolajen üretimini destekler ve koyu lekelerin açılmasında etkili olabilir. (2)

Niacinamid, B3 vitaminin bir formudur ve %5 oranında niacinamid içeren cilt bakım ürünleri güneş ışınlarından kaynaklı lekelenmelerin tedavisinde etkili rol oynayabilir. (7)(8)

Glabridin, çok eski zamanlardan bu yana sağlık üzerindeki etkileriyle pek çok tedavide kullanılan meyan kökündeki bir bileşendir. Yaşlanma ve güneş ışınları gibi çevresel faktörlerden kaynaklanan cilt lekelerinin önlenmesinde ve tedavisinde oldukça etkilidir. (98)

Üzüm ve fıstıkta bulunan bir bileşendir. Yüksek antioksidan içerir ve özellikle güneş ışınları nedeniyle gelişen cilt lekelerinin önlenmesi ve tedavisinde etkili olabilir. (109)

Güneş Lekeleri Oluşmadan Önce Nasıl Bir Cilt Rutini Uygulanmalı?

Güneş lekelerinden korunmak ve önlem almak için aşağıdaki gibi bir cilt bakım rutini uygulanabilir:

Pigmentbio H2O

Leke sorunu yaşayan hassas ciltler için aydınlatıcı etkili durulama gerektirmeyen temizleyici misel su

Leke Eğilimli Ciltler

Pigmentbio Daily Care SPF 50+

Leke sorunu yaşayan hassas ciltler için leke görünümünün azaltılmasına yardımcı, aydınlatıcı ve güneşten koruyucu gündüz bakım kremi

Leke Eğilimli Ciltler

Photoderm SPOT SPF 50+

Leke sorunu yaşayan ya da leke oluşma riski taşıyan ciltler için çok yüksek koruma sağlayan güneş koruyucu

Leke Eğilimli Ciltler

Güneş Lekelerine Karşı Hangi Ürünler Tercih Edilmeli?

Güneş lekelerine karşı aşağıdaki ürünleri kullanabilirsiniz:

Pigmentbio Daily Care SPF 50+; leke eğilimli hassas ciltler için özel olarak tasarlanmıştır. SPF 50+ özelliği sayesinde güneşin zararlı UVA ve UVB ışınlarına karşı cilt hücrelerini korur. Gündüz bakım kremi olarak kullanılan ürün cildin doğal ışıltısını geri kazanmanızı ve cilt lekelerine neden olan faktörlerin azaltılmasını destekler. C ve E vitaminleri gibi güçlü antioksidan içeriği ile cildin aydınlık bir görünüm kazanması ve erken yaşlanma belirtilerinin azalması sağlanabilir. Aynı zamanda vitamin PP içeriğine sahip olan ürün sayesinde cildinizi gün boyu nemlendirebilirsiniz.

Pigmentbio Night Renewer; leke sorunu yaşayan hassas ciltlere özel olarak tasarlanmıştır. Aydınlatıcı ve sıkılaştırıcı etkisiyle ön plana çıkan gece bakım kremi, C ve E vitaminlerinin antioksidan etkileri sayesinde cilt dokusunun canlanmasına yardımcı olur. Hafif bir dokuya sahip olan ürün içeriğindeki aktif bileşenleri ile cildin pürüzsüz bir görünüm kazanmasını ve sıkılaşmasını sağlayan yardımcı bir bakım sunar.

Pigmentbio C-Concentrate; yoğun leke sorunu yaşayan hassas ciltler için özel olarak tasarlanmıştır. Leke görünümün azaltılmasına yardımcı olan yoğun gece serumu içeriğindeki antioksidan C vitamini ile cildin aydınlatılmasına katkıda bulunur. Yüksek AHA/BHA içeriği ve E vitamini sayesinde erken yaşlanma belirtilerinde gözle görülür bir azalma sağlayabilir.

Photoderm SPOT SPF 50; Leke sorunu yaşayan veya leke oluşma riski taşıyan cilt tipleri için çok yüksek koruma sağlar. Maksimum anti UVB etkisi ve benzersiz UVA önleyici performansıyla Photoderm Spot güvenli güneş koruması sağlanmasına yardımcı olur. Hücresel Bioprotection™ formülü hücreden başlayan koruma sağlar ve oluşabilecek hasar riskinin azaltılmasını ve güneş kaynaklı cilt yaşlanmasının önlenmesini destekler. Spesifik aktif içerikleri ile lekelenme riskini azaltmaya yardımcı olur

Sıkça Sorulan Sorular

Lekeli cilt için hangi güneş kremi kullanılmalı?

Lekeli cilt için SPF 50 özelliğe sahip güneş koruyucu kremler kullanılması önerilir. UVA ve UVB her iki güneş ışınına karşı etki gösterebilen geniş spektrumlu Photoderm SPOT SPF 50 güneş kremi tercih edilebilir.   

Güneş lekesi oluşmaması için cilt bakımı nasıl olmalı?

Güneş lekesi oluşmaması için temizleme, nemlendirme gibi temel cilt bakım rutinlerinin cilt tipine uygun ürünlerle yapılması önemlidir. Cilt temizliği için BiodermaPigmentbio H2O Leke Karşıtı Micellar Makyaj Temizleme Suyu ve Bioderma Pigmentbio Foaming Cream temizleme jeli tercih edilebilir. Cilt bakım rutinine geniş spektrumlu güneş koruyucu krem eklenmelidir. Pigmentbio Daily Care SPF 50+ Leke Karşıtı Aydınlatıcı Güneş Koruyucu E ve C Vitaminli Krem ve Photoderm SPOT SPF50+ Leke Karşıtı Yüksek Korumalı Yüz, Vücut Güneş Kremi tercih edilebilir. Ayrıca gece bakım rutinine lekelenme karşıtı gece kremleri eklenebilir. Yine günlük cilt bakım rutininde C ve E vitamini gibi güçlü antioksidanların yer aldığı leke karşıtı serumlar uygulanabilir. Haftada bir iki kez ölü cilt hücrelerini temizlemek amacıyla peeling yapılması da leke oluşumunun önlenmesine yardımcı olabilir. 

Kullanılan Kaynaklar:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960982211010864 
  2. https://www.healthline.com/health/sunspots-on-skin
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/sunspots-on-face
  4. https://www.health.com/sunspots-8629020
  5. https://www.skincancer.org/risk-factors/skin-type/
  6. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2949688825000012
  7. https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/niacinamide
  8. https://www.webmd.com/beauty/what-to-know-about-niacinamide-skin-care
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38497297/
  10. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464625000143
  11. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/skin-care-for-aging-skin-minimizing-age-spots-wrinkles-and-undereye-bags