Damaged skin - Scars

Cildimiz, vücudumuzu dış etkenlerden yalıtır ve onlara karşı korur. Cilt hasar görüp yara aldığında, vücut otomatik olarak doğal bir biyolojik süreci başlatır: iyileşme evresi.

Vücudun kanamayı durdurması, yarayı koruması, bölgenin temizlenmesi ve kapanmasıyla birlikte seyreden bir onarım süreci vardır.

Aşama 1: Hazırlık (2 - 4 gün)

İlk olarak, kanamayı durdurmak önceliklidir. Bu nedenle kanama durdurulmaya çalışılır ve kan pıhtısı oluşur. Daha sonra, vücut çok hızlı bir şekilde enfeksiyonla savaşmaya hazırlanır. Mikroplara ve yabancı cisimlere karşı kendini korur. Kılcal kan damarları daha geçirgen hale gelir. Sonrasında kan plazması ve bağışıklık hücrelerinin (örneğin antikorlar) travmatize bölgeye doğru hareket etmesini sağlar.

Aşama 2: Onarım (10 - 15 gün)

Hasar görme sırasında yaralanan küçük damarlar yavaş yavaş kendilerini yeniden inşa eder. Vücut, kolajen liflerini fibroblastlarla sentezleyerek yeni bir doku ile doldurmaya başlar.

Cildin en üst tabakasında bir epitel oluşur. Çok sayıda hücre ve molekül aktif hale gelir. Bu aşama, her yaranın eşit ölçüde iyileşmediğini hesaba katarak, estetik açıdan oluşabilecek hasarı önleyebilmek açısından önem taşır. Göğüs, göğüs kemiği, sırt ve eklemler de dahil olmak üzere vücudun bazı bölgelerinde iyileşme oranı daha düşüktür.

Aşama 3: Olgunlaşma (2 ay - 2 yıl)

Bu aşamada kolajen ve elastin lifleri yoğunlaşacak ve cildi yapılandırmak için büyüyecektir. Sonuç olarak, cildin direnci ve esnekliği de artacaktır. İyileşen alan, normale geri dönene kadar iki yıl boyunca hassasiyetini koruyabilir.

Lezyonlar biyolojik ve klinik özelliklerine göre sınıflandırılabilir: Ne kadar neme ihtiyaç duyduklarına ve ne kadar emilime ihtiyaç duyduklarına göre.

Sızıntılı ve Sızıntısız Hasar Gören Cilt

Sızıntılı lezyonlar: Havanın yaraya ulaşmasını sağlayan ve sızıntıyı durduran bir ürünle hasar gören öncelikli olarak kurutucu etkiyle birlikte kurutulmalıdır.

  • Pişik,
  • Cilt kıvrımları,
  • Su çiçeği ve
  • Su toplamış tahrişler.

Sızıntılı olmayan lezyonlar: Nefes alabilen yarı kapatıcı bir etkiye sahip ve neme ihtiyaç duyan yüzeysel orta dereceli lezyonlar

  • Dikiş yaraları,
  • Yara kuruduktan sonra kesikler, sıyrıklar ve diğer günlük yaralanmalar,
  • İyileşme aşamasındaki su çiçeği,
  • Estetik bir operasyondan sonra (örneğin deri soyma, lazer tedavisi, kalıcı epilasyon, dövme yaptırma ve dövme çıkarma işlemleri sonrasında),
  • Sızdırmaz pişik ve
  • Radyasyon tedavisi.

Sızıntılı olmayan lezyonlar: Bariyer etkisi sunan, kapatıcı ve lipit yenileyici özelliklere sahip orta ile büyük lezyonlar

  • Çatlama, kuru lekeler, pulpitler, vb.,
  • Yanıklar,
  • Çok kuru ve tahriş olmuş bölgeler,
  • Günlük kazalar ve
  • Tahriş edici lazer uygulamaları.

 

Sağlıklı cilt, esas olarak su ve lipitlerden (sebum) oluşan hidrolipidik film kendini doğal olarak koruyabilir.

Geçirgenliği yoktur. Cildi dış etkenlere karşı korur ve su kaybını azaltır. Epidermisin üst tabakası iyi bir su ve lipit dengesine sahip olmadığında ise cilt bariyer işlevini artık etkili bir şekilde yerine getiremez ve yukarıda açıklandığı gibi değişen derecelerde rahatsızlık verir.

Nemsiz cildin aksine, kuru veya çok kuru cilt genellikle genetik bir bozukluğun neden olduğu kronik bir durumdur.

Doğuştan veya sistemik kuruluğa ek olarak, diğer faktörler tarafından tetiklenen kuru cilt koşulları da vardır: dış, çevresel veya hava koşulları, cilt hastalıkları (atopik dermatiti, sedef vb.), genel hastalıklar (tiroid, diyabet, beslenme eksiklikleri, vb. ) ve / veya tıbbi tedaviler.

Body areas

Her şeyden önce, yara izinin yüzeyini dikkate almak gerekir. Vücuttaki her yerin iyileşme süresi ve iyileşme ihtimali birbirinden farklıdır.

Örneğin, sırtta veya göğüste açılan bir yaranın hipertrofik veya keloid iz bırakma riski çok daha fazladır.

Diz ve ayak bileklerindeki yaraların iyileşmesi çok uzun zaman almaktadır. 

Ayrıca genetik de çok önemli bir rol oynamaktadır. Düzensiz iyileşme risklerini değerlendirmek için her zaman geçmiş yara izleri göz önüne alınmalıdır.

Yara izi kapandıktan sonra iyileşme sürecinin sona ermediğini unutmamak gerekir. İyileşme aylar alabilir ve bu süreç kişiden kişiye göre de değişmektedir.

Yara izi kapandıktan sonra, birkaç ay boyunca bazı önlemler alınması gerekir. Yara izinin vücutta nerede bulunduğuna bağlı olarak, üzerine çok fazla baskı uygulamamaya dikkat edilmelidir (örneğin, yara izi sırtınızdaysa ağır şeyler taşımamak gibi) çünkü bu yaranın ve/veya dikişin açılmasına neden olabilir. 

Yara izi mümkün olduğunca doğal olarak iyileşmelidir ancak bazı spesifik bakım ürünleri iyileşme süresindeki acı, kaşıntı ve ağrı hissinin giderilmesine destek olur.

Sun

Son olarak, yüksek güneş korumasına sahip bir güneş koruyucu tercih edilmeli ve hasar görmüş alanı UV ışınlarına karşı en etkin şekilde korumak oldukça önemlidir. UV ışınlarına maruz kalan hasar görmüş cildin yara izi sonrası hiperpigmentasyona neden olma olasılığı daha yüksektir. Hasar görmüş cildi güneşin zararlı etkilerine karşı korumak sadece yaz aylarında önemli değildir. UV ışınları, bulutlar, pencereler, araçların camları ve daha pek çok alan aracılığıyla yıl boyunca etki göstermeye devam eder. Yara izinin hiperpigmentasyon oluşturma riski genellikle altı ay sürer, ancak iki yıla kadar devam edebilir.

Bazı insanlarda hasar gören cildin iyileşme süreci daha zordur.

Hipertrofik yara izi, işlemden altı hafta ila üç ay sonra şişen ve kırmızı renkte bir yara izidir. Yavaş yavaş bir keloide dönüşebilir. 
 

Her durumda, yara izinin, oluşumunu takip eden üç ay içinde kontrol ettirilmesi ve şişme veya kızarıklık bir görünüm olması durumunda bir sağlık uzmanına gösterilmesi oldukça önemlidir.

Weakened skin

NE YAPILMALIDIR?

HER GÜN

Hasarlı bölgelerin uzman bir doktorun talimatlarına göre korunması gerekir. Doktora gidilmeyen küçük bir lezyon içinse, yarayı dezenfekte ederek başlamalı ve sonrasında lezyon tipine uygun bir tedavi ürünü seçilmelidir. Herhangi bir sorun olması durumunda eczacıya da danışılabilir.

Hasar görmüş alan gün ışığına maruz kalacaksa, kalıcı bir iz ve/veya leke oluşumundan kaçınmak için cilt tamamen onarılıncaya kadar güneş koruması bulunan bir ürünü kullanarak UV ışınlarından korunulması oldukça önemlidir.

TEMİZLEME

Bir bakım ürünü kullanılmadan ya da tedaviden önce tüm yaraları temizlemek ve dezenfekte etmek oldukça önemlidir.

CİLT BAKIMI

Yukarıda özetlenen üç ana lezyon türü, cilt onarımını destekleyen ve hasar gören cildin kurutulması, nemlendirilmesi ve beslenmesi gibi özel ihtiyaçlarını karşılamaya uygun bir ortam hazırlayabilen farklı tedavi türlerine ihtiyaç duyar. Onarım aşamasında sık görülen rahatsızlık  ve kaşıntı hissini azaltmak için aktif bileşenler içeren yatıştırıcı bakım kremlerinin tercih edilmesi önemlidir. Ayrıca hasar görmüş ciltte bakterilerin çoğalmasını önlemek için ürünün anti-bakteriyel aktif bileşenlere sahip olması gerekir.

Tüm bu ürünler küçük lezyonlarda veya doktorunuz tarafından reçete edilen tedaviyi tamamladıktan sonra kullanılmak üzere özel olarak geliştirilen destek bakım ürünleridir. Onarım süresini azaltmaya yardımcı olacaklardır.