Fungal Akne Nedir? Belirtileri ve Tedavileri Nelerdir?
Fungal akne nedir, nasıl anlaşılır ve tedavi edilir? Tüm detayları öğrenmek için blog yazımızı hemen keşfedin!
Fungal akne nedir, nasıl anlaşılır ve tedavi edilir? Tüm detayları öğrenmek için blog yazımızı hemen keşfedin!
Fungal akne, Malassezia mayası adı verilen bir mikroorganizmanın kıl köklerini enfekte etmesi sonucu meydana gelen ve yaygın olarak görülen bir cilt sorunudur. Bu akne türü Malassezia foliküliti şeklinde de bilinir. Cilt üzerinde küçük kırmızı şişlikler ve kaşıntıya neden olur. Bazı durumlarda bu şişlikler büyüyebilir ve beyaz nokta ya da sarı irin içeren püstüllere dönüşebilir. (1) Fungal akne ile ilgili merak ettiğiniz tüm detaylar ile “Fungal akne ciltte yayılır mı?” gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.
Fungal akne, sık sık normal akne ile karıştırılabilir. Her iki akne türü de kıl köklerindeki enfeksiyondan kaynaklanır. Aradaki fark enfeksiyona neden olan faktördür. Mantar sivilcesi, kıl köklerine yerleşen Malassezia mayası adlı mikroorganizma nedeniyle oluşur. Normal akne ise kıl köklerinin ölü deri, yağ ve bakterilerle tıkanması sonucu gelişir. Aralarındaki temel fark, fungal aknenin kaşıntılı olmasıdır. Ayrıca cilt mantarı daha çok üst sırt bölgesinde, göğüste ve omuzlarda yaygındır. Normal akneden farklı olarak alın, yanak ve çenede de görülebilir. (2)
Fungal akne belirtileri aşağıdakileri kapsayabilir:
Dermatolog, fungal akne teşhisi için fiziksel muayene yapar ve özellikle üst göğüs ve sırttaki kıl foliküllerini inceler. Tek tip ve iğne başı büyüklüğünde kırmızı püstüller arar. Ardından Wood lambası adı verilen ultraviyole ışığı kullanarak mantar aknesini teşhis edebilir. Bu akneler ultraviyole ışık altında yeşil renkli görünür. (3)(4)
Fungal akne gelişimine neden olan Malassezia mayası, normalde cilt üzerinde yaygın olarak bulunur ve herhangi bir cilt sorununa neden olmaz. Ancak aşağıdaki durumlar fungal akne gelişimini tetikleyebilir:
Fungal akneye neden olan maya, sıcak ve nemli ortamlarda hızla çoğalır. Bu durumda sıcak ve nemli iklimlerde yaşayan kişilerde fungal akne meydana gelme riski daha yüksektir. (3)(4)
Terli şekilde ya da terli giysilerle uzun süre beklemek ve kullanılmış spor kıyafetlerini yıkamadan tekrar giymek fungal akne riskini artırabilir. Aynı zamanda cildin nefes almasını önleyen dar ya da sentetik kıyafetler de fungal akneye neden olabilir. (3)(4)
Geniş spektrumlu antibiyotikler, cilt üzerindeki iyi bakteri sayısını azaltarak mantar aknesi riskini artırabilir.Fungal akne, antibiyotik tedavisine yanıt vermezken, bakteriyel akne genellikle yanıt verir. Antibiyotik kullanımı fungal akneyi kötüleştirebilir çünkü bakterileri azaltırken mantarın çoğalmasına yol açabilir. (3)(4)
Yağlı cilt akne oluşumu açısından risklidir. Fungal akneye neden olan maya, cilt yağı yani sebumdan beslenir. Yağlı cilde sahip olmak mantar aknesine yol açabilir. Yağ bazlı kremler ve losyonlar da mantar aknesi gelişimini tetikleyebilir. Ayrıca ergenlik dönemindeki hormonal değişiklikler nedeniyle de fungal akne riski artabilir. (3)(4)
HIV gibi bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen sağlık durumları fungal akne riskini artırabilir. Bağışıklık sistemi normal fonksiyonlarını yerine getiremediğinde vücut mayanın aşırı büyümesini kontrol edemeyebilir. (3)(4)
Fungal akneye ergen veya genç yetişkin erkeklerde daha sık rastlanır. (3)(4)
Hemen herkesin cildinde Malassezia mayası bulunur ve kıl kökleri hasar gördüğünde köklere yerleşerek enfeksiyona neden olabilir. Kıl köklerinde hasara neden olan durumlar şunlardır:
Mantar aknesi, tedavi edilmediğinde çok kısa süre içinde hızla cildin farklı bölgelerine yayılabilir. Fungal akne tedavisi, mayanın aşırı büyümesini kontrol etmeyi ve büyümeye neden olan faktörü belirlemeyi amaçlar. Tedavide genellikle hem antifungal ilaçlar hem de akne ilaçları kullanılır. Antifungal ilaçlar, semptomları kontrol altına almaya yardımcı olabilir. Tedavinin uzunluğu fungal aknenin yayılım miktarına ve cildin ilaca verdiği yanıta göre farklılaşır. Aknenin yayılımı ve semptomları kontrol altına alındığında doktorunuz antifungal ilaçları yavaş yavaş bırakmanız için bir tedavi planı uygulayabilir. Oral tedaviye ek olarak topikal mantar aknesi ürünleri kullanılabilir. Fungal akne için kremler ve temizleyiciler kıl köklerindeki enfeksiyonunun gelecekteki ataklarının önlenmesine yardımcı olabilir. (2)(3)(4)
Fungal akne tedavi edilebilir bir cilt sorunu olsa da tekrar etme riski yüksektir. Tedavi sonrası cilt yüzeyini temiz ve sağlıklı tutmak önemlidir. (2)(3)(4)
Aşağıdaki önlemler fungal aknenin tekrarlamasını önlemeye yardımcı olabilir:
Mantar aknesini önlemek için kıl köklerinin mümkün olduğunca temiz olması önemlidir. Cildinizi her gün cilt tipinize uygun temizleyicilerle yıkamaya özen gösterin. Cildinizi sabah ve akşam salisilik asit içeren temizleyicilerle arındırabilirsiniz. Gündüz yağsız ve non komedojenik nemlendirici, geceleri ise doktor önerisi ile anti-fungal krem kullanabilirsiniz. Her gün tıraş olmaktan kaçınarak kıl foliküllerinin tahriş olmasını önleyin. (2)(3)(4)
Cildin nefes almasını sağlayan kıyafetler seçmeye özen gösterin. Antrenman sonrası ya da terlediğiniz her an kıyafetlerinizi değiştirin ve kirlenen kıyafetleri tekrar giymeyin. (2)(3)(4)
Fungal akneye neden olan maya, basit karbonhidratlar ve şeker ile beslenmeyi seven bir mikroorganizma çeşididir. Bu yüzden fungal akne tedavisi sürecinde glisemik yükü yüksek gıdalardan (şekerli içecekler, işlenmiş unlu mamuller, şekerli atıştırmalıklar) kaçınmak faydalı olabilir. (2)(3)(4)
Fungal akne oluşumunu engellemek ya da tedavisini desteklemek için cilt bakımına özen göstermek büyük önem taşır. Düzenli cilt temizliğine ek olarak mayanın çoğalmasını önleyici krem kullanımı önemlidir.
Cilt temizliği için Bioderma Sébium Foaming Gel Active kullanabilirsiniz. Akne eğilimli karma ve yağlı ciltlere özel jel temizleyici; akne, sivilce ve siyah nokta karşıtı yoğun arındırıcı özelliğe sahiptir.
Cildinizi düzenli olarak sabah ve akşam Bioderma Sébium Foaming Gel Active ile temizleyerek fungal akneye neden olan mayanın kıl köklerine girişini önleyebilirsiniz.
Cilt temizliği sonrası, cildin sebum dengesinin düzenlenmesine destek olan Bioderma Sébium Kerato+ kullanabilir ve cildinizi nemlendirebilirsiniz.
Akne lekesi, siyah nokta ve sivilce oluşumunu engelleyen yüksek nemlendiricili jel krem, ciltte yüksek tolerans sağlar.
48 saat itibariyle siyah nokta, sivilce ve akne lekesi karşıtı etki gösterir.
%1,8 salisilik asit ve %10 malik asit esteri içeriği ile cildin sebum dengesinin düzenlenmesine yardımcı olarak kıl köklerinin hasar görmesini önlemeye katkı sağlar.
İçeriğindeki antioksidan bileşenler, akne ve siyah nokta oluşumunu önlemeye destek olur ve tekrarlama riskini azaltır.
Yüksek yoğunluklu nem içeriği sayesinde ciltte kuruluk, tahriş ve hassasiyete neden olmaz.
Jel krem dokusu kolayca emilmesini sağlayarak ciltte yağlı bir his bırakmaz.
Sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez tüm yüze ya da fungal aknenin bulunduğu bölgeye uygulamanız önerilir.