Kızarık görünümlü ciltte kılcal damar problemi

Cildin yapısında normalin dışında bir nedenden kaynaklanan cilt semptomlarıdır. Yanma hissi olsun ya da olmasın kızarıklık geçici ya da kalıcı olarak görülebilir.

Bazı içsel ve dışsal faktörlerin durumu kötüleştirdiği bilinmektedir :

  • Hava ve sıcaklık değişimleri (sıcak-soğuk);
  • Sıcak ve baharatlı yiyecekler, sigara ve alkol vb. içmek vb.

Gül hastalığı ve gül hastalığının başka bir versiyonu olan kuperoz, çoğunlukla yüzde kızarıklığın ve görünür kılcal damarların ortaya çıkmasıyla kendini belli eder. Ancak sebepler sadece bunlar değildir. Genişleyen kan damarlarına neden olan bazı dermatolojik hastalıklar da kuperozu uyarır ve bu kızarıklık görünümünün nedeninin anlaşılabilmesi için altında yatan nedenlerin de araştırılması gerekmektedir. Ek olarak, bazı ilaç kullanımlarının da damarların genişlemesine neden olabileceği veya mevcut olan kılcal damar görünümünü artırabildiği bilinmektedir. Bu nedenle, öncelikle olarak uzman bir dematoloğa danışılması gerekmektedir.

Kuperoz, kılcal damarlarının genişlemesidir. 

Yüzeyde bulunan damar ağı, yüzdeki kırmızımsı doğrusal çizgilerden oluşan bir "kılcal sistem" oluşturur. Bu ağa etki eden bazı faktörler, kişiye ve kişinin cilt tipine, yaşa, iç veya dış etkenlere ya da sıcaklık değişimlerine bağlı olarak değişebilir. Cilt yüzeyindeki kılcal damarlar genişlemeye ve bu damarların renkleri parlak kırmızıdan mora hatta mavimsiliğe bile dönebilmektedir.


Özellikle yüz bölgesinde farklı alanlar da bu durumdan etkilenmektedir. Bazen sadece burun delikleri etkilenir, bazen de elmacık kemikleri ve yanaklar... Bakıldığında  elmacık kemikleri ve yanak bölgesinin en çok etkilenen alanlar olduğu görülmektedir. Bununla birlikte, tüm yüz de etkilenebilir.
Kılcal kan damarların çıplak gözle görülmesi zor olduğu ve kızarıklık görünümünün daha baskın olduğu durumlarda ise bu duruma eritroz denir.

Woman looking at her skin in the mirror

Kuperoz, merkezi kırmızı bir noktadan etrafa yayılan yıldız şekilli vasküler bir ağ olarak kendini belli eder.

Çoğu durumda kuperoz altta yatan herhangi bir hastalık ile ilişkili değildir. Gül hastalığının bir formu olup yavaş ve aşamalı olarak ortaya çıkar.

Kuperoz ortaya çıkmadan önce kızarıklıklar oluşabilir. Gül hastalığının diğer belirtileri eritroz ve muhtemelen kırmızı papüller (küçük lekeler) veya kabarcıklardır. 

Woman with hair in the wind
  • Hava ve sıcaklık değişimleri büyük rol oynar. 
  • Aynı zamanda güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmak da ana sebepler arasındadır.

Kuperozdan kimler etkilenir?

Açık tenli cilde sahip kişiler daha fazla etkilendiği bilinmektedir.

Gül hastalığının belirtileri nelerdir?

Gül hastalığı, sadece yüzü, özellikle burun, yanak bölgesi, alın ve çeneyi etkileyen yaygın bir dermatolojik rahatsızlıktır. Gözler de etkilenebilir (oküler gül hastalığı) ancak bu daha nadir rastlanan bir durumdur. 

Gül hastalığı akne değildir. Gözle görülebilen bu cilt problemi genellikle psikolojik olarak da oldukça zorludur. Çünkü cilt tonu eşitsizliğine neden olur ve kişinin yaşam kalitesini ve psikolojisi de negatif yönde etkilemektedir.

Üç farklı form şeklinde, üç semptom tipi bulunmaktadır:

1/ Papülopüstüler Form

Kuperozdan bağımsız olarak yüzde kızarıklık görünümüyle birlikte ortaya çıkar (yanak ve burun bölgelerinde küçük genişlemiş kılcal damarlar). Yüzde hızlı yayılan sıcaklık hissi ile de kendini gösterebilir.

2/ Eritroz

Eritroz, sadece yüz bölgesinde bulunan akneye benzeyen (kırmızı lekeler ve küçük püstüller, ancak komedon harici) kızarıklıkların alevlenmesi ile meydana gelir.

3/ Hipertrofik Form

Burun bölgesinde büyük ve engebeli bir görünümle kendini belli eder. Çok daha nadirdir ve neredeyse sadece erkekleri etkiler. Buna rinofima denir ve birçok insanın düşündüğünün aksine alkol tüketimiyle ilişkili değildir. Tüm bu belirtiler, genellikle önemli ölçüde rahatsız hissine ve yaşam kalitesinin bozulmasına neden olur.

Gül hastalığının sebepleri nelerdir?

Genetik Faktörler Kuzey Avrupa bölgelerindeki açık tenli kadınlar özellikle etkilenmektedir.
Sun
Dış Etkenler Gül hastalığı başlıca nedenleri, güneşin zararlı ışınlarına maruz kalma, sıcaklık değişimleri ve bazı maddelerin kullanımıdır (alkol ve yemeklerde baharat kullanımı).
Stress
Tetikleyici Etkenler Yeme ve içme alışkanlıkları
Body areas
Kılcal kan damarlarının fonksiyonlarındaki anormallik Ciltte kızarıklık görünümüne neden olur.

Gül hastalığından kimler etkilenir?

Gül hastalığı, erkeklere oranla kadınlarda üç kat daha fazla görünmektedir ve yapılan araştırmalar sonuucnda açık tenli insanların daha çok etkilendiği görülmektedir. 
Semptomlar genellikle 30 yaşla birlikte daha fazla görülmektedir. Üst yaş sınırı ise 50 yaş seyrindedir.
Gül hastalığının sık görülen bir özelliği, hassas ciltlerde ortaya çıkmasıdır.

Kuperoz, gül hastalığı veya başka bir rahatsızlığın olup olmadığının belirlenebilmesi ve tanının doğrulanabilmesi için öncelikli olarak uzman bir dermatoloğa danışılmalıdır.

dermatologist skin consultation

Öncelikle dış etkenlerin ciltte yarattığı hassasiyetin giderilmesi oldukça önemlidir. Sıcak ve soğuk hava değişimleri, hava ve çevre kirliliği, güneşin zararlı ışınlarına maruz kalma, baharatlı yemekler yemek, kahve ve alkol gibi tetikleyici faktörleri ortadan kaldırmak yapılması gereken ilk adım olarak düşünülmelidir.  Kahve ve alkol tüketimi bu rahatsızlıkları tetiklemez ancak var olan semptomları şiddetlendirebilmektedir.

Doktorlar, ciltte kızarıklık belirtilerinin oluşması durumunda ilk birkaç dakikası boyunca bir buz küpünün ağız içinde eriyene kadar bekletilmesini önermektedir.

Bioderma - Woman protecting from the sun

Bazı tedaviler doktor tarafından reçete edilmektedir:

  • Lokal olarak, bir krem kullanımı, hatta bunların kombine kullanımı da önerilebilir.
  • Oral olarak, genellikle üç aylık bir süre boyunca, papülo-püstüller veya oküler gül hastalığı (göz çevresinde görülen - göz tutulumu olarak da bilinir) vakalarında antibiyotikler tercih edilebilir.

Bununla birlikte, unutulmamalıdır ki gül hastalığı bu tedavilerle tam olarak tedavi edilmez çünkü bu hastalık atak ve alevlenme dönemleri gözlemlenebilir. Bu nedenle lokal tedavilerin sürekli olarak devam etmesi gerekmektedir.

Kızarıklık görünüm probleminin tedavisi oldukça zordur. Bununla birlikte, lazer tedavileri özellikle darbeli boya (pulse dye lazer) lazerleri, Nd: Yag ve KTP en çok tercih edilen tedavi yöntemleri arasındadır. 

Woman taking medication

Kuperoz için en çok tercih edilen tedavi lazer tedavisidir. Bu tedavi yöntemi, bu problemin giderilmesi özelinde oldukça iyi yanıtlar vermektedir. Vasküler lezyonlar için yani özellikle damarları ve kırmızı kan hücrelerinde bulunan ve hemoglobini hedefleyen birkaç tip lazer tedavisi de bulunmaktadır: 

Özellikle kuperoz damar ağı üzerinde etkili olan KTP lazeri, eritroz gibi sorunların üzerinde etkili olan Nd:YAG ve darbeli boya (pulse dye lazer) lazerleri.
 

Woman having skin therapy

Dermokozmetik ürünlerin kullanımı, uygulanan tedaviye ek olarak problem yaşayan cilt için destek bakım sağlar. Gül hastalığı (rozasea) ve kuperozun ciltte yarattığı hassasiyet, yanma, batma ve rahatsızlık hislerine karşı etki göstermeyi hedefler.

Dermokozmetik temizleyiciler ve nemlendiriciler, cildi yatıştırıcı aktif içerikler barındırmalı ve gözenekleri tıkamamalıdır. Dermokozmetik ürün seçimi yapılırken cilt tipinin ihtiyaçları en ön planda tutulmalı ve ciltte oluşan negatif etkilerin giderilmesine destek amaçlıdır.

Bu gibi hassas ciltlerde, ciltlerin suya karşı bile reaksiyon gösterdiği görülebilmektedir. Bu durumda su ile teması sınırlandıran uygun temizleyici ürünlerin kullanılması da oldukça önemlidir. Tüm bunlara ek olarak, cildin güneşin zararlı etkilerine karşı korunması da dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konudur.

Özellikle görünür kılcal damar problemi yaşayan hassas ciltlerin, güneşin zararlı ışınları tetikleyici dış etken olduğu için mutlaka güneş koruyucu kullanmaları gerekmektedir. Aynı zamanda bu cilt tipine sahip kişiler, cilt tonunu eşitleyebilmek için renkli formda bakım kremleri kullanarak yaşam kalitelerini ve hassas cildin yaratabileceği psikolojik etkileri minimize edebilir.

Bioderma - woman applying cream on the face

BIODERMA product photo, Sensibio H2O 500ml, hassas ciltler için misel su

Durulama gerektirmeyen temizleyici

Hassas Ciltler Normal cilt

Misel Teknolojisi

Sensibio H2O

(Henüz yorum yazılmamış)

Hassas ciltler için durulama gerektirmeyen misel temizleme suyu

Kimin için?

Yetişkinler, Gençler

Durulanan günlük temizleyici

Hassas Ciltler

D.A.F.™ Patenti

Sensibio Foaming Gel

(Henüz yorum yazılmamış)

Hassas ve nem kaybı yaşayan ciltlere özel durulanan misel temizleme jeli

Kimin için?

Yetişkinler, Gençler

Gündüz Bakımı

Kızarıklık Eğilimli Ciltler

Rosactiv™ Patenti

Sensibio AR BB Cream

(Henüz yorum yazılmamış)

Kızarıklığa eğilimli hassas ciltlerin kızarık görünümünü azaltmaya ve cilt tonunu eşitlemeye yardımcı BB krem

Kimin için?

Yetişkinler, Gençler

Gündüz Bakımı

Kızarıklık Eğilimli Ciltler

Rosactiv™ Patenti

Sensibio AR

(Henüz yorum yazılmamış)

Kızarıklık sorunu olan hassas ciltler için kızarıklığın giderilmesine yardımcı, yatıştırıcı ve nemlendirici bakım kremi

Kimin için?

Yetişkinler, Gençler