Red, Scaly Skin

Seboreik dermatit, öncelikle yüzü ve saçlı deriyi etkileyen tekrar eden yağlı pullanmanın görüldüğü bir cilt rahatsızlığıdır. 

Yüzün etkilenen bölgeleri öncelikle burnun her iki tarafındaki yağlı bölgelerdir. Sonra burun deliği kıvrımları, nazolabial kıvrımlar, kaşlar ve kaşlar arasındaki alan ve kulakların arka kısmıdır. Saçlı deri, hastalığın bulunduğu birincil alandır. Erkeklerde sakal veya göğüs bölgesinin yanı sıra, göz kapakları ve kasık gibi diğer tüylü bölgelerde de kendini gösterebilir.

Dandruff and scales

Saçlı deride, pullanma genellikle sarımsı ve yağlıdır. Saç çizgisinin ötesinden alın bölgesine kadar yayılarak görünmeleri mümkündür. Daha fazla bilgi için buradaki saç ve saçlı deri alanındaki “kepek ve yağlı pullanma” bölümünü inceleyebilirsin.

Seboreik dermatitte iltihaplı alevlenmeler mevsimlere ve stres başta olmak üzere dış etkenlere bağlı olarak göre ilerleyebilir. Klinik belirtiler genellikle kışın artar.
Semptomlar değişiklik gösterebilir ancak genellikle kaşıntı ve yanma hissiyle kendini belli eder.
 

Yağlı Pullanma Problemi Yaşayan Ciltlerin Bakımı Nasıl Olmalı? Uzmanından Dinleyelim!

Seboreik dermatitten kimler etkilenir?

Yetişkinlerde (özellikle nüfusun %3'ünü etkiler), özellikle genç yetişkinlerde sık görülen bir rahatsızlıktır. Aynı zamanda, geçici de olsa, bebekleri de (%71'ini) yaygın olarak etkilemektedir. Bebeklerde görülen “konak” problemi seboreik dermatitin bir belirtisidir.

Seboreik dermatitin sebepleri nelerdir?

Bazı spesifik durumlar seboreik dermatitin aniden görülmesine neden olabilir. Semptomlar genellikle sağlıklı genç yetişkinlerde görülür.

Seboreik dermatite neden olan bazı faktörler aşağıdaki gibidir:

Yağlı pullanma ve/veya kepek olsun veya olmasın, yüzde kızarıklık görünümüne neden olan ve kronikleşip sürekli tekrarlayan seboreik dermatitten etkilenen insanların en büyük problemi yaşam kalitelerinin düşmesi ve sosyal hayatlarında psikolojik olarak yaşadıkları rahatsızlıklardır.

Sedef hastalığının belirtileri nelerdir?

Sedef hastalığı, nüfusun %2 ile 3'ünü etkileyen kronik, bulaşıcı olmayan bir cilt rahatsızlığıdır. Her yaşta ortaya çıkabilir. Spesifik tetikleyici faktörler arasında genetik başta gelmektedir. 

Sedef rahatsızlığında kırmızı lekelerin kalın beyazımsı pullarla kaplı olduğu bilinmektedir. Sağlıklı cilde kıyasla net bir şekilde kendini belli etmektedir. 

Geleneksel olarak en çok etkilenen bölgeler mikro travmalardan etkilenen bölgeler olan dirsekler ve dizlerdir ancak derinin herhangi bir kısmı da bu rahatsızlıktan etkilenebilir. Saçlı deride de sık sık etkilenen bir bölgedir. Bazen sedef hastalığı ciltte çok küçük lekeler veya eritem (kızarıklık) olan püstüller olarak da görülebilir.

Scratching

Cilt kıvrımlarında kaşıntı ve hatta yanma hissiyle kendini belli edebilir. Sedef hastalığı geniş bir alana yayılmışsa yaşam kalitesi üzerinde de negatif bir etkiye sahiptir.

Cilt üzerinde gösterdiği etkilerin yanı sıra romatizmal sorunlara da neden olabilir. Cilt rahatsızlığı olan kişilerin yaklaşık %25'ini bu açıdan etkilemektedir. 

Sedef hastalığından kimler etkilenir? 

Sedef hastalığı her yaştan erkek ve kadını etkileyebilir. Bununla birlikte, vakaların üçte birinin 20 yaşından önce başladığı ve sıklıkla 20 ile 40 yaşları arasında olduğu görülmektedir.

Sedef hastalığının belirtileri nelerdir?

Genetikle ilgili bir rahatsızlık olduğu için aile, vakaların %30 ile 40'ından etkilenmektedir. 

Deride lokal olarak, hızlandırılmış epidermal yenileme lekelerin ortaya çıkmasına neden olur. Bu duruma neden olan bazı faktörler aşağıdaki gibidir:

Sebum Miktarı
Bireylerin cildindeki malassezia mayası (mantarlar) (saprofitik flora) Bireylerin cildindeki malassezia mantarının cildi tahriş eden ve iltihaplandıran etkisi
Sun
İklim ve sıcaklık değişimleri Özellikle soğuk hava koşulları
Bulaşıcı faktörler
Stress
Psikolojik stres Cilt nöro-mediatörlerin etkisi altındadır ve bunlara karşı oldukça duyarlıdır.
Body areas
Yerel travmalar Yanıklar ve çizilme gibi durumlar
Bazı ilaçlar Hipertansiyon için bazı ilaçlar, lityum, bazı spesifik göz damlaları vb.
dermatologist skin consultation

Uzman dermatologlar bu ilaçları oldukça iyi bilmektedir ve etkileri kanıtlanmışsa faydalı bir tedaviyi durdurmaya gerek yoktur. 

Bazı hastalıklar ve alışkanlıklar sedef hastalarında sıklıkla görülebilir: Metabolik bazı sendromlar (aşırı kilolu olmak, hiperlipidemi, hiperglisemi ve yüksek tansiyon dahil olmak üzere çeşitli belirtiler), aşırı alkol tüketimi ve sigara kullanımı.

Kızarıklık ve pullanma varsa, seboreik dermatit, sedef hastalığı veya başka bir durumunuz olup olmadığını belirleyebilmesi ve tanıyı doğrulayabilmesi için uzman bir dermatoloğa danışılmalıdır.

dermatologist skin consultation

Doktor öncelikle seboreik dermatite neden olan etkenleri araştırmayla başlayacaktır. Vakaların büyük çoğunluğunda, dermatolog genellikle mantar önleyici tedaviler başta olmak üzere uygun tedavileri reçetelemeye başlar. Seboreik dermatit problemi yaşayan kişiler, içerisinde ciltte hassasiyet yaratmayacak temizleme ve bakım ürünlerini kullanmalıdır. Kişi, bu rahatsızlığın kronik ve sürekli kendini tekrarlayan bir doğası olduğunu anlayarak kendi cilt tipi için doğru destek bakım rutinini belirlemesi gerektiğini de bilmelidir.


Mantar oluşumunu önlemeyi hedefleyen şampuanlar veya bakım kremleri bulunmaktadır. Yüz bölgesinde kortizon içeren ürünlerin kullanılmasından kaçınılmalıdır çünkü bunlar hızlı bir rahatlama hissi sağlar ama ilerleyen zamanda ciltteki hassasiyeti artırır ve uzun vadede cilt üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Cildin hassasiyetini artırır ve orta vadede olumsuz bir etkiye sahiptir.

dermatologist skin consultation

Doktor, ilk önce sedef hastalığının etkilerini, metabolik bir sendromun veya aşırı alkol ya da tütün kullanımının olup olmadığını değerlendirecektir. Romatizma ve tetikleyici faktörlerin olup olmadığını kontrol edecektir.
Leke oluşma eğilimine yol açtığı için vücudu çizilmelere ve kaşıma eğilimine karşı korumak oldukça önemlidir. Alkol ve tütün kullanımını da kontrol altına almak büyük önem taşımaktadır.


Sedef hastalığı özelinde uygulanan bir çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır fakat sedef hastalığının birkaç vakası tedaviye karşı direnç gösterir. Genel olarak bakıldığında ise sedef hastalığı vakalarının çoğu hafif ile orta derecelidir ve herhangi bir “ağır” tedavi koşulunu gerektirmez. Lokal tedaviler genellikle yeterlidir ancak bu kronikleşen bir rahatsızlık olduğu için düzenli olarak doğru tedavinin ve destek bakımın sağlanması gerekmektedir. Tedaviye ara verilmesi durumunda lezyonlar yeniden ortaya çıkma eğilimindedir.


Lokal tedaviler arasında kortikoidler ve D vitamini kullanımı da bulunmaktadır. Hastalığın tekrarlamasını önleyebilmek için cildi her gün en az 2 defa olmak üzere nemlendirmek oldukça önem taşır. Saçlı deride, keratolitik (hafif soyucu etki) bir tedavi (salisilik asit vb. içeren) ile pullanma problemi giderilebilir.

dermatologist skin consultation

Seboreik dermatit ve sedef hastalığının bulaşıcı hastalıklar olmadığını bilmek önemlidir. İlk önlem olarak, ciltte hassasiyete, pullanmaya ve kaşıntıya neden olmayacak uygulamalar yapılmalıdır. Negatif etki gösterebilecek dış etkenlere karşı da önlemler alınmalıdır. Dış etkenlerle temasın da olabildiğince önüne geçilmelidir.

Sedef hastalığı için sıcaklık ve hava değişimlerinden kaçınılmalıdır.

İki hastalık genellikle güneş ve denizle birlikte iyileşme eğilimindedir. Tabii bu durumda cilt tipine uygun bir güneş koruyucu kullanımının da önemi artmaktadır. Seboreik dermatit ve sedef hastalığının tamamen iyileşmesi zor olmakla birlikte düzenli tedavinin uzun sürede semptomlarda iyileşme sağlayacağını ve yaşam kalitesini büyük ölçüde artıracağını unutmamak gerekir.

Bioderma - Woman protecting from the sun

Koruyucu madde ve sürfaktan içermeyen nazik, çok yüksek toleransa sahip yatıştırıcı ve arındırıcı bir temizleme ürününü kullanılması önemlidir.

Yüz bölgesinde hassasiyete neden olmayacak şekilde cilt dikkatlice kurulanmalıdır. Seboreik dermatit veya sedef hastalığının tedavisine ilişkin saç ve saçlı deri ürünleri hakkında daha fazla bilgi almak için bu bağlantıya tıkla.

Woman washing her face with water

Pullanma problemi söz konusuysa cildi nemlendirmek büyük önem taşır. Günde bir veya iki kez, semptromlar ve reaksiyonlara karşı güçlü etki gösteren ve yüksek toleransa sahip tedavi ve bakım ürünleri nazikçe uygulanmalıdır.

Kullanılan ürünler, koruyucu içermemelidir. 

Sedef hastalığı söz konusu ise, özellikle kışın soğuktan kaynaklanan cilt kuruluğunu kontrol etmek ve cildi derinlemesine nemlendirmek oldukça önemlidir ve özen gösterilmesi gereken bir konudur.

Bioderma - woman applying cream on the face

Gündüz Bakımı

Yağlı pullanma problemi yaşayan ciltler

D.A.F.™ Patenti

Sensibio DS+ Cream

(Henüz yorum yazılmamış)

Yağlı cilt nedeniyle rahatsızlık hissi, kızarık görünüm, pullanma ve aşırı yağlanma problemi yaşayan hassas ciltler için bakım kremi

Kimin için?

Yetişkinler, Gençler

Durulanan günlük temizleyici

Yağlı pullanma problemi yaşayan ciltler

D.A.F.™ Patenti

Sensibio DS+ Foaming Gel

(Henüz yorum yazılmamış)

Yağlı ciltten doğan rahatsızlık hissi artan ve yağlı pullanma problemi yaşayan hassas ciltler için arındırıcı temizleme jeli

Kimin için?

Yetişkinler, Gençler