Yüzünüzde hatta göz kapağı bölgesinde kalıcı olarak kızarıklıklar var, ancak bunu neyin tetiklediğinden emin değilsiniz. Kızarıklığınıza stres, hormonlar ve duygulardan baharatlı yiyeceklere, güneşe maruz kalmaya ve sıcak içeceklere kadar hem dahili hem de harici bir dizi faktör neden olabilir. Kızarıklığı azaltmak için kendi cilt bakımınız ve günlük rejiminizle elinizden gelenin en iyisini yapın- ancak bu sadece bir noktaya kadar çalışır.

sensibio AR dermatolog

Yüzünüzdeki kırmızı, lekeli cilt geçmiyorsa dermatoloğunuza danışmanız en iyisidir. Kişiden kişiye farklı nedenlerle ortaya çıkan bu durum için önlem almak gerekebilir.

Yaşamınıza ve ortamınıza dayanarak kızarık cildinizin nedenlerini yalnızca o doğru bir şekilde teşhis edebilir. Ve ancak doğru teşhis ile ona uygun şekilde bakabilirsiniz.

Ayrıca yüzünüzdeki kızarıklığın erken evrelerinde uyarlanmış bir tıbbi tedavi almak yayılma, yoğunluk ve diğer semptomlar açısından gelişimini sınırlar.

Belirtilerinizin ciddiyetine ve kalıcılığına göre bir dizi tıbbi rozasea tedavisi mevcuttur. Dikkatli izleme ile kızarık cildi hafifletmek ve yaşam kalitenizi eski haline getirmek mümkündür.

  • Profesör Doktor Gülşen Tükenmez Demirci
    Gülşen Tükenmez Demirci, Profesör Doktor - Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi.

    Rozasea ya da Gül Hastalığı nedir?

    Rozasea halk arasında Gül Hastalığı olarak da isimlendiren, yüzün kronik ve alevlenmelerle seyreden bir deri hastalığıdır.

    Rozasea yani gül hastalığı, kızarıklık (geçici/sabit), kılcal damarlarda artış, kırmızı-pembe ya da sarı başlı iltihaplı sivilceler ve derideki yağ bezlerinin de büyüyerek özellikle burun derisinde kalınlaşma, kabarıklık, kızarıklık şeklinde ya da özellikle açık tenli insanlarda sivilce benzeri ya da akne benzeri lekelerin cildin bozulmasına neden olan klinik şekillerde karşımıza çıkabilir. Yüzde alın, yanaklar, çene, burun bölgesini tutmasının yanı sıra göz tutulumu gelişen hastalar da mevcuttur. Hastalarda sıklıkla yanma ve batma hissi, kullanılan çoğu dermokozmetik ürüne karşı hassasiyet gözlenir. Dermatoloji ya da cildiye tarafından düzenli kontrol önemlidir.

    Günümüzde roza hastalığının nedeni halen tam olarak bilinmemekle birlikte çeşitli hipotezler üzerinde durulur. Gül hastalığı tanısı konmak için de mutlaka sağlık hizmetlerini ziyaret edip, dermatolog teşhisi ile gerekli yönergeler izlenmelidir.

    Yüzdeki damarlarda geçirgenliğin bozulması, bağışıklık sisteminden kaynaklanan değişimler, genetik yatkınlık, stres, sıcak ve güneş ışığı, deride sayıca artmış demodeks parazitlerinin, hastalığın ortaya çıkmasında rol oynadığı bilimsel çalışmalarla desteklenmiştir.

    Gülşen Tükenmez Demirci, Profesör Doktor - Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi.
  • Profesör Doktor Gülşen Tükenmez Demirci
    Gülşen Tükenmez Demirci , Profesör Doktor - Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi.

    Gül hastalığının tedavisi var mıdır?

    Gül hastalığı tedavi yöntemleri, hastalığın klinik belirtilerine ve şiddetine göre planlanır. Ağızdan alınan antibiyotikler, deriye sürülen antibiyotikler, yüzeysel geçirgenliği bozulmuş damarları tedavi eden lazer ve ışık sistemleri, antibiyotik dışı kullanılan diğer ilaçlardan hastalar fayda görebilse de hastalığın tekrar etmemesi için deri bariyerinin korunması ve desteklenmesi yani deri bakımının düzenli ve doğru bir şekilde yapılması gereklidir.

    Gül hastalığı olan hastalar öncelikle güneş ışığı, sıcak ortamlar, buhar, hamam ve saunadan  uzak durmalıdır . Sıcak yiyecek ve içecek, çok miktarda çay ve kahve tüketimi, çikolata, acı ve baharatlı yiyecekler, yüzdeki damarlarda genişleme yaparak  hastalığın alevlenmesine neden olabilir. Deride hassasiyet uyandırmayacak içeriklere sahip, damar koruyucu niteliği olan güneş koruyucuların tercih edilmesi deri bakımının temel taşlarından biridir.

    Gülşen Tükenmez Demirci , Profesör Doktor - Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi.
  • Profesör Doktor Gülşen Tükenmez Demirci
    Gülşen Tükenmez Demirci , Profesör Doktor - Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi.

    Rozasea Cilt Bakımı Nasıl Olmalıdır?

    Rozesea'lı hastaların deri temizliği için tercih edecekleri temizleyicilerin deri pH’ı ile uyumlu hafif asidik nitelikte yağsız olması gerekir. Yumuşak sentetik deterjan (syndet) olarak isimlendirilen ürünler hassas olan deri yapısına zarar vermez ve klasik katı alkali sabunlara göre, yanma batma ,kaşıntı ve kuruluk şikayetlerinde azalma sağlayabilir.

    Cilt temizliği yapılırken granül içerikli köpüren temizleyici türü ürünler, yumuşak keseler ve sert peeling'ler uygulanmamalıdır. Deri temizliği sonrasında kurutucu nitelikte tonikler sürülmemelidir.

     

    Roza Cildi Nemlendirme

    Rozasea'lı ciltlerde trans-epidermal (derinin üst tabakasından) kaybedilen su miktarının fazla olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle deri bariyerinin ve su kaybının azaltılması ve derinin neminin korunması önemlidir.

    Hassas olan deri yüzeyi için,

    • üre,
    • glikolik asit,
    • laktik asit,
    • kamfur,
    • mentol gibi potansiyel tahriş edici nitelikte içeriğe sahip nemlendiriciler kullanılmamalıdır.

     

    Parfüm içerikli ürünlerin de Rozasea'lı hastalarda hassasiyeti arttırdığı bilinmektedir. Kullanılan nemlendiricilerin özellikle anti-inflamatuvar ve damar koruyucu nitelikte olması önemlidir. Nemlendiricilerin jel ve losyon formundan çok krem formları gül hastalığı olan kişiler için daha uygundur. Kızarıklıklar kalıcı olsun istemiyorsak hastalığın tedavisini düzenli takip edip, cildiye tarafından reçetelenen oral antibiyotikler ya da topikal ilaçlar il hastalık gözü takibi yapıp, aksi durumlardan uzak durmaktır.

    Gülşen Tükenmez Demirci , Profesör Doktor - Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi.

BIODERMA product photo, Sensibio H2O 500ml, hassas ciltler için misel su

Durulama gerektirmeyen temizleyici

Hassas Ciltler Normal cilt

Misel Teknolojisi

Sensibio H2O

(Henüz yorum yazılmamış)

Hassas ciltler için durulama gerektirmeyen misel temizleme suyu

Kimin için?

Yetişkinler, Gençler

Gündüz Bakımı

Kızarıklık Eğilimli Ciltler

Rosactiv™ Patenti

Sensibio AR

(Henüz yorum yazılmamış)

Kızarıklık sorunu olan hassas ciltler için kızarıklığın giderilmesine yardımcı, yatıştırıcı ve nemlendirici bakım kremi

Kimin için?

Yetişkinler, Gençler

Gündüz Bakımı

Kızarıklık Eğilimli Ciltler

Rosactiv™ Patenti

Sensibio AR BB Cream

(Henüz yorum yazılmamış)

Kızarıklığa eğilimli hassas ciltlerin kızarık görünümünü azaltmaya ve cilt tonunu eşitlemeye yardımcı BB krem

Kimin için?

Yetişkinler, Gençler

sensibio AR reçete

Dermasötikler kullanarak kendi cilt bakım rejiminizi tamamlamak için kırmızı cildi rahatlatmaya ve yatıştırmaya yardımcı olabilecek hem ilaç hem de dermatolojik prosedürler vardır.

Kırmızı derinin çok farklı semptomları olduğundan ve insanları farklı şekillerde etkileyebileceğinden, dermatoloğunuz rozasea tedavinizi özel ihtiyaçlarınıza göre ayarlayacaktır.

Hem topikal hem de oral ilaçların temel amacı, cildin görünümünü ve rahatlığını iyileştirmek, semptomların gelişmesini önlemek veya en azından onları sınırlamaktır. Bu tedaviler kızarıklığı önlemek için kan damarlarını daraltarak veya papülleri, püstülleri, şişmeyi ve kızarıklığı gidererek etki eder. Bir iyileşme görmeniz birkaç hafta veya ay sürebilir.

Topikal tedaviler, her ikisi de anti-inflamatuar olarak işlev gören azelaik asit ve antibiyotikleri içerir.

 sensibio AR topikal tedaviler

Oral tedaviler genellikle antibiyotiktir. Topikal versiyonlardan daha hızlı hareket ederler ve yine anti-inflamatuar özellikleri nedeniyle reçete edilirler. Tetrasiklin genellikle oküler rozasea için reçete edilir. Şiddetli rozasea vakaları için yakın tıbbi gözetim altında izotretinoin verilebilir.

sensibio AR - oral tedaviler

  • Dr Michèle Sayag, Alerji Uzmanı
    Dr Michèle Sayag, Alerji Uzmanı ve Tıbbi Strateji Direktörü - Bioderma.

    Yanmaları Önlemek Mümkün mü?

    Ulusal Rozasea Anketine göre, katılımcıların yüzde 69'u ayda en az bir kez strese bağlı yanma yaşadıklarını söyledi*.

    Alevlenme sırasında kızarma, papül ve püstül gibi semptomlar günler hatta haftalarca sürebilir. Ve yanmalar her seferinde beklenmedik bir zamanda gelmediğini söylemek doğrudur. Kızarık cildi kontrol etmenin mümkün olduğunu, ancak bunun için bir tedavi olmadığını anlamak gerekir.

    Yanmalar olacak, ancak bunları stresle nasıl başa çıkacağınızı öğrenerek, iyi uyuyarak ve günlük bir rutini takip ederek yönetebilirsiniz. Rozaseanız ve tedavinizle ilgili beklentilerinizi dermatoloğunuzla konuşmaktan çekinmeyin.

    * Rosacea.org, 2011, Eylül

    Dr Michèle Sayag, Alerji Uzmanı ve Tıbbi Strateji Direktörü - Bioderma.
  • Dr Michèle Sayag, Alerji Uzmanı
    Dr Michèle Sayag, Alerji Uzmanı ve Tıbbi Strateji Direktörü - Bioderma.

    Kızarık Cilt Neden Kalıcı Hale Gelir?

    Her zaman değil! Ancak aktif olarak yönetmezseniz kızarıklık ilerleyecek ve büyüyecektir. Bu nedenle yüzünüzdeki kızarıklığı azaltmak ve gelişmesini önlemek için yapabileceğiniz bir dizi eylem vardır. Yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri cildinizi neyin kırmızı yaptığını anlamaktır.

    Yukarıda bahsedilenler gibi hem dahili hem de harici tetikleyicilere sahip olacaksınız ve mümkün olduğunca bunlara maruz kalmanızı sınırlamanız gerekiyor. Kendinizi kırmızıya çevirmekten koruyarak kızarıklığın daha da kötüleşmesini de engellemiş olursunuz.

    Kızarıklık kötüleşirse veya geçmediğini görürseniz, uygun bir teşhis koyabilmesi ve en etkili tedaviye karar verebilmesi için dermatoloğunuza danışın. Sağlıklı bir cildin de temiz bir ciltle başladığını hatırlamak önemlidir. Günde iki kez nazik bir temizleyici ile yıkayın ve tahriş olasılığını azaltarak cilt bariyerini sağlam güçlendirmek için nemlendirin. Kırmızı cildinizi ne kadar erken anlar, teşhis eder ve tedavi ederseniz, ilerlemesini o kadar önlersiniz.

    Dr Michèle Sayag, Alerji Uzmanı ve Tıbbi Strateji Direktörü - Bioderma.
  • Dr Michèle Sayag, Alerji Uzmanı
    Dr Michèle Sayag, Alerji Uzmanı ve Tıbbi Strateji Direktörü - Bioderma.

    Tıbbi Tedaviler Ne Kadar Etkilidir?

    Rozasea uzun süreli bir hastalıktır ve ne o ne de genel olarak kızarık cilt iyi anlaşılmamıştır. Bu nedenle tedaviler semptomları hafifletmeye odaklanır, çünkü bir tedavi geliştirebilmek için nedeni bilmemiz gerekir. Rozasea için tıbbi tedaviler yanmaları hafifletmede, kızarıklığı kontrol etmede ve papül ve püstülleri azaltmada çok etkili olabilir.

    Hastalar dermatologlarını her 1-3 ayda bir görürler ve tedaviler, etkinliklerinin değerlendirilmesinden önce birkaç hafta veya ay sürer. Dermatoloğunuz sonuçları iyileştirmek için her zaman düzenlemeler yapabilir. Topikal tedaviler, iyi sonuçlar ve az yan etki ile uzun süreli kullanılabilir. Deriden kan dolaşımına çok az ilaç geçtiği için bakteriyel direnç bir endişe kaynağı değildir. Bu nedenle genel amaç, mümkün olduğunca topikal tedavileri kullanmak, yalnızca kesinlikle gerekli olduğunda oral tedavilere geçmektir. Ve tabii ki, dermatoloğunuzun tavsiyelerine genel olarak uymak da önemlidir: güneşten uzak durun, güneş kremi uygulayın ve tahriş edici faktörlere maruz kalmayı sınırlayın.

    Dr Michèle Sayag, Alerji Uzmanı ve Tıbbi Strateji Direktörü - Bioderma.

Reçeteli ilaçlar semptomlarınızı kontrol altına almak veya hafifletmek için yeterli gelmezse, dermatoloğunuz ışık tedavisi ve aşırı vakalar için ameliyat gibi prosedürleri düşünebilir.

Yoğun darbeli ışık (IPL) tedavisi ve lazer tedaviler, gül hastalığı tedavisinde aşırı büyük kan damarlarını ve örümcek damarlarını küçülterek cildi daha eşit ve doğal bir renge geri döndürebilir. Damar genişlemeleri azaltılır. Yan etkiler genellikle minimaldir.

sensibio AR Yoğun darbeli ışık (IPL) tedavisi ve lazer tedavileri

Rozasea ciddi bir aşamaya ilerlediğinde burundaki şekil bozukluğunu düzeltmek için cerrahi müdahele en iyi seçenek olabilir. Genellikle lazerlerle yapılan bu işlemde fazla deri dokusu alınır ve bölge yeniden şekillendirilir.

sensibio AR cerrahi müdahale